Total de visualitzacions de pàgina:

3560

Calendari

dimecres, 12 de novembre del 2014

La taula periòdica

Hola a tots i a totes!

Aquesta setmana hem començat a fer feina amb la taula periòdica dels elements químics (pàgina 231 del llibre). Recordau que la primera versió de la taula va ser elaborada pel científic rus Mendeléiev. 

Anem a fer un repàs del que hem vist fins ara...

- Com es representen els elements en la taula? 
  • Cada element químic es representa mitjançant un símbol. Aquest símbol sol ser la primera o primeres lletres del nom de l'element. Fixau-vos que en molts de casos és fàcil associar un símbol a un element (exemples: liti és Li; oxigen és O), però a vegades no és tan senzill (exemples: potassi és K; Or és Au). 
- Com estan ordenats els elements químics?
  • Els elements es troben ordenats segons el seu nombre atòmic (quantitat de protons que tenen en el nucli). 
  • Estan disposats en set files (períodes) i devuit columnes, de tal forma que els elements que tenen propietats químiques semblants formen grups.
- Quina informació podem treure de la taula periòdica segons els colors? 
  • A la taula que teniu en el llibre hi ha elements que estan sobre un fons de color verd fluix, altres que estan sobre un fons verd més obscur i finalment, n'hi ha alguns sobre un fons taronja. Això ens permet saber quins són metalls (verd fluix), els que són no metalls (verd obscur) i els que són gasos nobles (taronja). 
  • També podem saber en quin estat es troben els elements a temperatura ambient. Si les lletres són de color negre vol dir que són sòlidssi són blaves, són líquids; si són vermelles, són gasos; i si són morades, són artificials. 


Esper que aquest resum us vagi bé per estudiar.
Salutacions!
Valle. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada